Psykoterapeut Örebro
Vad gör en psykoterapeut?
En psykoterapeut arbetar med att hjälpa människor hantera och bearbeta olika psykologiska problem och livsutmaningar. Genom samtalsterapi stödjer psykoterapeuten klienter i att förstå sina känslor, tankar och beteenden, och i att hitta strategier för att må bättre och fungera mer tillfredsställande i vardagen. Psykoterapi kan riktas mot en rad olika problemområden, som till exempel ångest, depression, stress, relationer eller traumatiska upplevelser.
Psykoterapeuten använder olika metoder beroende på sin utbildning och den specifika inriktningen av terapin, som kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi eller humanistisk terapi, för att nämna några. Behandlingen är ofta långsiktig och innebär regelbundna möten över en längre period, där målet är att skapa en trygg och förtroendefull relation mellan klient och terapeut för att underlätta förändringsprocessen.
Utöver den direkta behandlingen fungerar psykoterapeuten ofta som en viktig källa till stöd och vägledning under klientens förändringsprocess. Genom att erbjuda en neutral och icke-dömande miljö, hjälper terapeuten klienten att utforska sina inre konflikter och att identifiera mönster i sina tankar och beteenden som kan bidra till deras problem. Psykoterapeuten kan även ge verktyg och tekniker för att hantera svåra känslor och situationer i vardagen, vilket bidrar till att stärka klientens självmedvetenhet och självförtroende.
Vilken utbildning har en psykoterapeut?
Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel i Sverige. En psykoterapeut genomgår en utbildning som är godkänd av Socialstyrelsen. För att bli antagen till denna utbildning krävs en grundutbildning inom ett människovårdande yrke, såsom socionom, beteendevetare, pedagog, psykolog, präst, läkare eller sjuksköterska, eller en motsvarande högskoleutbildning. Utöver grundutbildningen krävs även en basutbildning i psykoterapi på minst 40 högskolepoäng, minst 75 timmar egen psykoterapi samt minst två års psykoterapeutiskt arbete under handledning.
Din väg till ett bättre mående
Att ta steget att söka hjälp kan vara svårt, men hos en psykoterapeut kan du hitta den stöd och vägledning du behöver för att hantera livets utmaningar. Genom samtalsterapi får du möjlighet att utforska och bearbeta dina känslor, tankar och beteenden i en trygg och förtroendefull miljö.
Kontakta mig!
Petra Juneholm, Leg Psykoterapeut
Telefon: +46 (0) 707 93 59 00
E-post:
Vem kan gå till en psykoterapeut?
Psykoterapi är för dig som upplever att du behöver stöd i att hantera olika livssituationer eller känslomässiga svårigheter. Oavsett om du brottas med långvariga problem eller nyligen har stött på en livskris, kan en psykoterapeut hjälpa dig att hitta verktyg och strategier för att må bättre.
Problem som psykoterapi kan hjälpa till med
Exempel på vilka problem man kan ha då det kan vara läge att boka tid hos en psykoterapeut.
- Ångest och oro: Om du ofta känner dig orolig, stressad eller har ångestattacker som påverkar din vardag.
- Depression: När du upplever ihållande nedstämdhet, brist på energi eller intresse för saker du tidigare tyckt om.
- Relationsproblem: Svårigheter i dina relationer, oavsett om det handlar om konflikter med en partner, familjemedlemmar eller vänner.
- Livskriser: Vid stora förändringar i livet, som skilsmässa, förlust av arbete eller en nära anhörig, kan samtalsterapi ge stöd.
- Trauma: Om du har varit med om en traumatisk upplevelse, som övergrepp, olyckor eller andra svåra händelser.
- Stress och utbrändhet: När du känner dig överväldigad av stress, har svårt att koppla av, eller misstänker att du är på väg att bli utbränd.
- Sömnsvårigheter: Om du har svårt att somna, vaknar ofta under natten, eller känner dig trött trots att du sover.
- Självkänsla och självförtroende: Om du kämpar med låg självkänsla, negativ självbild eller osäkerhet i olika delar av livet.
- Fobier: När specifika rädslor, som fobi för höjder, trånga utrymmen eller sociala situationer, begränsar ditt liv.
- Sorg och förlust: Vid sorg efter en förlust kan terapi hjälpa dig att bearbeta dina känslor och hitta vägar att gå vidare.
- Beroendeproblematik: Om du har problem med missbruk eller beroende av alkohol, droger, spel eller annat som påverkar ditt liv negativt.
Hur går en terapiprocess till?
Behandlingen inleds ofta med ett bedömningssamtal där du och psykoterapeuten tillsammans diskuterar dina behov och mål. Baserat på detta läggs en plan för terapin, som vanligtvis innebär regelbundna möten under en längre period. Under dessa möten får du möjlighet att utforska dina tankar och känslor, och genom samtalet med terapeuten kan du börja förstå och förändra negativa mönster i ditt liv.
Hur bokar jag en tid hos en psykoterapeut?
Om du känner att psykoterapi kan vara rätt väg för dig, är nästa steg att boka ett första samtal. Du kan enkelt kontakta en psykoterapeut i Örebro via telefon eller e-post för att ställa frågor och boka en tid som passar dig. Detta första samtal ger dig möjlighet att känna efter om psykoterapeuten är rätt för dig och att diskutera hur terapin kan hjälpa dig att nå dina mål.
Vanliga frågor och svar
Vi erbjuder stöd för en rad olika problem, inklusive ångest, depression, stress, relationssvårigheter, livskriser, trauma och självförtroendeproblem. Vi arbetar med både individuella terapier och parterapi beroende på dina behov.
Behandlingens längd varierar beroende på dina individuella behov och mål, men det är vanligt att träffas regelbundet under flera månader.
Ja, alla samtal med en legitimerad psykoterapeut är under tystnadsplikt, vilket innebär att inget du säger kommer att föras vidare utan ditt samtycke.
Du kan enkelt boka en tid genom att kontakta oss via telefon, e-post eller genom vårt formulär på kontaktsidan. Vi strävar efter att erbjuda en första tid så snart som möjligt, och vi är flexibla när det gäller att hitta en tid som passar dig.
Vår mottagning ligger i centrala Örebro på våning 1 på Drottninggatan 29.